Beneficiile pentru sanatate ale resveratrolului, un compus gasit in struguri si in vinul rosu, sunt citate de multe cercetari care au indicat ca este un antioxidant, are proprietati anti-tumorale, va poate ajuta sa traiti mai mult, ar putea fi responsabil pentru “paradoxul francez” (francezii au o dieta bogata in grasimi si putine probleme de sanatate) si are proprietati anti-cancer. Insa, chiar este dovedit stiintific faptul ca resveratrolul lupta cu cancerul?
Resveratrolul a fost cercetat destul de mult, dar nu într-un studiu clinic pe oameni, conform Popular Science. A fost testat pe sobolani si soareci, dar numai studiile clinice pe oameni pot spune cu siguranta daca un compus are un efect dovedit. În plus, au fost efectuate studii clinice pe alti antioxidanti si nu s-au demonstrat efectele pozitive pe care studiile anterioare le-au prezis. Beta-carotenul, de exemplu, a produs chiar efecte adverse, conform unui studiu realizat de Stephen Barrett. Singurul studiu clinic pe oameni a testat numai capacitatea resveratrolului de a lupta cu o boala specifica (ataxia Friedrich).
Dupa cum observam, nu exista prea multe cercetari specifice. Exista si o problema legata de modul în care este introdus resveratrolul in organism. Resveratrolul din vin s-ar putea sa nu aiba acelasi efect ca si suplimentele de resveratrol. Fara studii clinice, nu putem spune cu certitudine daca resveratrolul prezent in vinul rosu este metabolizat intr-un mod benefic.
Dar cea mai mare problema, de departe, este legata de ideea ca vinul rosu va ajuta sa luptati impotriva cancerului. Daca vrei sa obtii cantitatea de resveratrol din vin data animalelor folosite in aceste studii, ai fi mort datorita intoxicatiei cu alcool. Un pahar de vin rosu are aproximativ 800 de micrograme de resveratrol sau 0.0008 grame. Cantitatea de resveratrol folosita în aceste studii variaza de la doua la cinci grame. Deci, presupunând ca aveti nevoie de doar doua grame de resveratrol si aveti un pahar destul de mare de vin, ar trebui sa consumati 2.500 de pahare de vin pentru a obtine doza utilizata în aceste studii. Aceasta inseamna 492.9 de sticle de vin.
Desigur, puteti cumpara suplimente de resveratrol care au de obicei între 200 si 500 mg de resveratrol – de 25 ori mai putin decât cele folosite în studii. Nu exista nici un indiciu ca aceste doze relativ mici de resveratrol vor avea efecte miraculoase.
Aceasta nu inseamna ca studiile legate de resveratrol nu sunt interesante si importante. Insa, cercetarile care dovedesc proprietatile magice ale vinului rosu sunt mult mai atractive, la fel ca vinul rosu in sine, ceea ce le aduce mai multe vizibilitate. Resveratrolul este promitatoar, dar daca beti vin doar pentru beneficiile sale medicale, s-ar putea sa va imbatati fara un motiv prea bun si neavand o baza stiintifica clara.