De ce cade moneda Marii Britanii si cat ar mai putea dura deprecierea?
Daca un roman care munceste in Marea Britanie ar fi trimis azi rudelor din tara 200 de lire sterline, acestea ar incasa cu 100 de lei mai putin decat daca banii le-ar fi fost trimisi de Craciun. Lira s-a devalorizat fata de euro, dolar si leu, iar episodul de slabire nu pare sa se fi incheiat. De ce se prabuseste lira? O parte a explicatiei este legata de agitatia cu privire la o eventuala iesire din Uniunea Europeana. Cealalta parte tine de evolutia economiei britanice, care a sub-performat de la inceputul acestui an.
Productia industriala a scazut, potrivit unui comunicat din februarie, Banca Angliei are un spatiu de manevra limitat in a sprijini accelerarea cresterii, iar economistii britanici estimeaza o incetinire a economiei in acest an. Dincolo de datele economice la nivel macro, teama cea mai mare a investitorilor este insa legata de potentialul Brexit, acesta putand duce la o adevarata furtuna pe pietele financiare, unde investitorii care detin obligatiuni ale statului le-ar putea vinde in masa, amplificand degringolada.
Chiar daca exista economisti care spun ca pe termen lung Marea Britanie ar iesi mai castigata parasind UE, investitorii se uita la riscurile pe termen scurt.
“Cotatiile GBP sugereaza ca piata este ingrijorata cu privire la referendumul privind ramanerea in UE si la amenintarea asociata “Brexit”-ului”, spune analistul HSBC David Bloom. Acesta a calculat miscarea lirei fata de dolarul american in cazul a patru scenarii, concluzionand ca un Brexit ar putea insemna o depreciere a lirei sterline in fata monedei americane de pana la 20%, in vreme ce o ramanere in UE ar putea aduce o intarire a poundului de pana la 10%. Opiniile sunt impartasite nu doar de HSBC ci si de cei de la Goldman Sachs.
Reamintim ca incepand din toamna, cand o lira sterlina se schimba pentru 1.56 dolari, in prezent in schimbul lirei obtii maximum 1.41 dolari. De asemenea, fata de euro, lira sterlina a coborat pana la pragul de 1.28, fara ca acest prag sa insemne nivelul cel mai de jos. Economistii vorbesc de o posibila atingere a pragului de 1.23 in fata monedei europene.
- Cei care pleaca in Marea Britanie provin mai degrabă din nord-estul țării. Marea Britanie atrage populație mai tânără (44% dintre românii care ajung pe teritoriu britanic au între 23 și 30 de ani)
- Potrivit unui raport al Bancii Mondiale, romanii care traiesc in UK trimit in tara anual circa 100 de milioane de USD
Ce inseamna de fapt o lira sterlina mai slaba?
- Mai putini lei pentru romanii care trimit bani in tara.
- De asemenea, inseamna excursii mai scumpe pe continent ale celor care lucreaza in Marea Britanie si isi fac concediile in Europa sau SUA.
- Salariile expatilor britanici din Romania, ancorate la lira, le aduc in termeni reali, mai putini lei in ziua de leafa
- Exportatorii britanici incaseaza mai putine lire
- Oamenii de afaceri care aduc marfuri din UK au un avantaj pentru ca ii costa mai putin decat ii costa aceeasi marfa in urma cu 3 luni.
Episoadele de volatilitate ale lirei sterline ar putea cntinua pana in luna iunie, cand se va decide soarta UK – in interiorul sau inafara Uniunii Europene
Relatiile economice ale Romaniei cu Regatul Unit
- Volumul schimburilor comerciale bilaterale este de circa 3,5 miliarde de euro anual, avand o pondere de 3,14% in comertul exterior al Romaniei.
- De fapt, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord se situeaza pe primul loc in ierarhia statelor cu balanta comerciala favorabila Romaniei (+819,13 milioane Euro in 2014).
- Exporturile romanesti sunt de circa 2,15 miliarde echivalent euro anual (locul 5 intre statele membre UE, respectiv locul 6 in clasamentul general al statelor de destinatie), cu o pondere de 4,1% in totalul exporturilor Romaniei. Sursa HotNews.ro